De Zuiderzeepraktijk

Chinese acupunctuur

Acupunctuur (acus = naald en pungure = steken) bestaat al meer dan 2500 jaar en wordt- naast kruidengeneeskunde en cupping-  gebruikt in de Chinese geneeskunde. De Chinezen hebben in een vroeger tijdperk opgemerkt dat de huid bij organische aandoeningen aan de oppervlakte pijngevoelig wordt, door er een naald in te steken verdween de aandoening. Drie mensen hebben een grote rol gespeeld in het ontwikkelen van deze geneesmethode, te weten: Fou Hi, Houang Ti en Cheng Nong. Fou Hi besefte dat er een kracht bestaat die het hele leven beheerst (Qi), en tegengestelde krachten die elkaar aanvullen (Yin en Yang), deze theorie vormt een belangrijke basis voor de filosofie van de Chinese geneeskunde. Houang Ti gaf vooruitgang aan de acupunctuur door de stenen naalden te vervangen door metalen. 

De traditionele Chinese acupunctuur bestaat uit het inbrengen van roestvrijstalen naalden op acupunctuurpunten welke liggen op een uitgebreid meridiaansysteem. Er zijn 12 hoofdmeridianen die weer verdeeld worden in 6 yin en 6 yangmeridianen. Iedere meridiaan is verbonden met een orgaan in het lichaam. Yinorganen zijn het hart, de longen, de milt, lever, nieren en de kringloop (circulatie). De pancreas bestond vroeger niet, maar wordt nu bij de milt ingedeeld. De zes yangorganen zijn de dunne en dikke darm, maag, galblaas, blaas en drievoudige verwarmer. De drievoudige verwarmer heeft als funktie orgaansystemen te stimuleren. Naast deze hoofdmeridianen lopen er door het lichaam ook nog extra- meridianen.

Alle meridianen in het lichaam zijn onderling met elkaar verbonden waardoor de energie die door de meridianen stroomt (Qi) een kringloop vormt. Acupunctuur brengt het Yin, Yang, Qi en bloed van het lichaam in evenwicht. Dit komt doordat er bloedvoedende acupunctuurpunten zijn, punten die Qi of bloedstagnatie opheffen, Qi reguleren, Qi stimuleren, Yin of Yang voeden, sederend werken of een verbinding maken met een andere meridiaan. De pols en tongdiagnostiek is samen met de klacht van de patiënt leidend voor de keuze van de te prikken acupunctuurpunten. 

 

© Zuiderzee Praktijk. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 08-08-2016 .