De Zuiderzeepraktijk

Auriculo/ ooracupunctuur

De grondlegger van de (Franse) auriculotherapie is de arts Paul Nogier. Deze auriculotherapie gaat als volgt te werk. Na het afnemen van een korte anamnese wordt door middel van het opsporen van pijngevoelige drukpunten in het oor in combinatie met het voelen van de pols de behandeling uitgezet.

Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van de Chinese ooracupunctuur en invloeden van de Amerikaanse arts Michael Smith. Hij ontwikkelde het NADA protocol dat kan worden ingezet bij verslavingen en trauma's. In Amerika werd in de nasleep van de 9/11 aanval op het WTC in New York en na de orkaan Katrina gebruik gemaakt van de NADA methode en dit resulteerde bij de slachtoffers in een verlichting van het trauma naast het afnemen van pijnklachten en verbeteren van de slaap. (Bursac, S. 2011)

Auriculotherapie kan gegeven worden met gebruik van acupunctuurnaaldjes, druknaaldjes of zaadjes die in het oor worden geplaatst.

De acupunctuurnaaldjes worden na enige tijd verwijderd, de druknaaldjes of zaadjes blijven enige dagen zitten. Wanneer er zaadjes in het oor geplaatst zijn, krijgt u instructie hoe u deze enkele malen per dag moet aandrukken. Het oor kan in deze periode gevoelig zijn tijdens het erop liggen in de nacht of tijdens het dragen van een helm. Tijdens het dragen van de zaadjes of naaldjes moet u voorzichtig zijn met douchen en haren wassen.

Na enkele dagen verwijdert u zelf de druknaaldjes en zaadjes. Afhankelijk van uw klachten moeten ze opnieuw worden geplaatst met een frequentie van één tot twee keer per week gedurende een aantal weken.

© Zuiderzee Praktijk. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 05-02-2018 .